Lue 10 vinkkiä, jotka helpottavat esiintymiskouluttajan valintaa!

 

Kiitos lomalla saaduista tarjouspyynnöistä ja yhteydenotoista kaikille teille, joiden ansiosta arkeni starttasi aktiivisesti! Heräsin  asiakkaiden kanssa käytyjen keskustelujen myötä siihen, että en ole osannut kertoa riittävän selvästi mitä osallistujat, yritykset saavat hankkiessaan valmennuksen minulta. Tässä sinulle ostamisen avuksi lista, jos etsit työyhteisöllenne, tai jollekin yksittäiselle ammattilaiselle tukea esiintymisen tai esityksen rakentamisen haasteisiin.

Määritä ensin mitä haluatte esiintymisvalmennuksesta.
Haluatteko inspiraatiota ja herättelyä nopeasti lyhyen luennon kautta, vai käytännön harjoittelua ryhmässä, jotta tiimi saisi jotain yhteistä kehittävää tekemistä vai olisiko parempi, että jokainen saisi yksilöllistä tukea? Onko valmennuksen tavoite, että osallistujat oppivat kokonaisvaltaisesti vaikuttavan esiintymisen taidon ja oppivat tekemään myös selkeät esitysmateriaalit, vai riittääkö vain perustaitojen hankkiminen. Vai onko koulutusmäärärahoja vielä jäljellä ja tarvitsette rastin lomakkeisiin, että jotain hyödyllistä koulutusta on tarjottu ja hankittu?

Määritä budjetti ja henkilöstön määrä, jolle haluat tarjota koulutusta. Päätä myös kummasta olet tarvittaessa valmiimpi neuvottelemaan sekä kouluttajan että oman organisaation kanssa, hinnasta vai osallistujien määrästä…

Millainen kouluttaja sopisi teidän ammattilaisten avuksi, olisiko se julkkisnäyttelijä, viestinnän opettaja tai tutkija, viestintä- & mainostoimiston monitoimitekijä, juontaja, yrityselämän moniottelija, joka opettaa esiintymistä muiden töiden ohessa tai joku muu? Vai olisiko se henkilö, joka on omistautunut (vuosikausia) auttamaan ammattilaisia esiintymään, henkilö, joka tekee esiintymisvalmennusta päätyönä? Meitä taitaa olla jo muutama täysiaikaisesti esiintymistä opettava ammattilainen… Suosittelen että tapaa ainakin pari valmentajaa ennen valintaa!

Millaisia videoita löydät valmentajasta, eli millainen persoona hän on, sopiiko teille?
Esiintyykö valmentaja riittävän vakuuttavasti vai löydätkö vain valokuvia?

Selvitä mikä on valmentajan valmennusfilosofia,
eli millaisiin asioihin valmennuksissa keskitytään? Toisille valmennuksen ydin koostuu puhetaidosta, toisille sisällön kehittämisestä, kehonkielestä, viestinnän teorioista, tutkimustiedon jakamisesta, yksilön esitysten analysoinnista…

Kysy millaisia tuloksia valmentaja lupaa / käytetty aika / osallistuja?
Millaisen koulutuksen sisällön valmentaja lupaa käytettävään aikaan verrattuna? Pohdi mahtuuko todella tuntiin tai kahteen kaikki esiintymisen taidon osa-alueet? Nykyisin monessa tarjouspyynnössä on pitkä lista asioista, jotka kouluttajan tulisi käydä läpi mieluiten alle tunnissa ja osallistujia on kymmeniä. Mitä kouluttaja lupaa osallistujalle jäävän mieleen ja miten arkiset esiintymishaasteet helpottuvat valmennuksen ansiosta?

Millaista koulutusmateriaalia osallistujat saavat opiskelunsa tueksi?
Kouluttajan PowerPoint-esityksen vai jotain muuta, mitä?

Mitä kouluttajan ammattitaidosta tai valmennustyylistä kerrotaan markkinoinnissa?
Löydätkö ihmisten kertovan omalla nimellään kokemuksistaan? Entä jos kysyt sosiaalisesta mediasta, nouseeko kyseisen kouluttajan nimi keskusteluun?

Hinnoittelu:
Onko kallein paras ja hintansa väärti, löydätkö perusteluja hinnalle? Onko halvimman hinnan tarjous heikoin valmentaja vai kenties vain huonoin bisneksen rakentaja? Minulla oli onni saada urani alkumetreillä asiakkaita, jotka sanoivat laskun saatuaan, että laita nyt yksi nolla lisää laskuusi tai tuplaa laskun loppusumma jotta voimme sitten laittaa sen maksuun. Hinta kertoo toki arvostaako tekijä omaa ammattitaitoaan. Huomaan, että ainakin minun yritykseni taloustietoja katsellaan aktiivisesti, eli ostajat varmaan haluavat varmistaa, että olen pysynyt leivässä tätä työtä tekemällä jo jokusen vuoden. Pitäisikö sinunkin katsoa valitun kouluttajan yrityksen talousluvut?

Miten kouluttaja itse esiintyy palaverissa,
onko vakuuttava, onko puhetta tukevat materiaalit ammattimaisia, argumentoiko ja puhuuko valmentaja vakuuttavasti, onko omat opit hallussa? Vakuutuitko?

Toivon, että tämä lista herättäisi ajatuksia, kun teet valintaa esiintymistaitojen kouluttajasta. Vastaan ilomielin kaikkiin listan kysymyksiin, joten toivottavasti tapaamme tutustumispalaverissa!

Comments

comments