Yrittäjyyden korkeakouluopinnot 2020-2021

 

Vuosien houkuttelun jälkeen sain tammikuussa 2020 yritykseeni kouluttajaksi ystäväni Kikka Pohjaväreen. Jo vuosia kalenterini oli aika ajoin niin täynnä ettei omat voimat enää tuntuneet riittävän. Yrittäjänä kuitenkin koin että kaikki keikat oli tehtävä kun nyt kerran oli töitä. Koko ajan oli pelko että entäs jos näitä töitä ei joskus vaikka enää tule? Mielestäni esiintymisen, vaikuttamisen valmennusten tarve on kasvanut monilla toimialoilla positiivisesti vuosi vuodelta.

Teimme Kikan kanssa 2020 vuoden alussa ensimmäiset markkinointitoimenpiteet ja muutamat omaan kalenteriin kirjatut keikat siirtyivät Kikalle. Maaliskuun 13. päivä 2020 kalenteri alkoi tyhjenemään, lopulta ihan syyskuulle asti! Tilanne oli juuri sellainen mitä olin pelännyt vuosikausia, olinhan ollut yrittäjä 1998 vuodesta alkaen. Esiintymisvalmennusta aloin laskuttamaan kymmenen vuotta myöhemmin. Onnekseni firman tilille oli kertynyt muutaman kuukauden palkkarahat, pako sohvalle ja tyytyminen tyhjään kalenteriin ei kuitenkaan ollut vaihtoehto. Nopeat markkinointitoimenpiteet sekä ensimmäinen tuki yhteiskunnalta auttoivat sekä henkisesti että liiketaloudellisesti. Asiakkaat löysivät pian webinaarit ja etävaikuttamisen valmennukset. Keikkoja kuitenkaan ei vielä ollut riittävästi kahdelle – onneksi…

 

Yksi isoista unelmista toteutui

Kikka on yhdeltä ammatiltaan toimittaja, joten hän innostui ajatuksesta auttaa minua kirjan loppuun kirjoittamisessa. Kaiken kaikkiaan, minun siihen menessä kirjoittamista riveistä ei taida lopullisessa kirjassa olla montaa sivua jäljellä. Näin saimme molempien kalenterit täyteen, teimme keikkoja ja työstimme kirjaa. Vihdoin 2021 helmikuussa käsissämme oli Basam Booksin kustantamana Nyt on sinun vuorosi loistaa – Esiintymisen kielen opas. Yli 300 sivua kovien kansien välissä, minun tarinani ja valtavasti oppeja vaikuttavaan esiintymiseen sekä vapautumiseen.


Olemme saaneet kirjasta aivan ihania palautteita. Sain esimerkiksi sähköpostia Innokas konsernin Head of HR Päivi Toppilalta:

“Paras kirjahankinta, minkä olen tehnyt. Niina onnistuu valmentamaan oppaan avulla selkeästi ja innostavasti. Valmennus tempaisee mukaansa harjoittelemaan aihetta peilin eteen ja miten mahtavaa on huomata, että minäkin voin loistaa. Suosittelen kirjaa lämpimästi ihan jokaiselle!”

Maaliskuusta alkaen olen postittanut kirjoja oman VaikutaOikein.fi verkkokaupan kautta. Kirja löytyy nyt ympäri Suomen kirjastoista ja kirjakauppojenkin hyllyiltä jos oikein etsii… Järjestin oman verkkokaupan kautta kirjan hankkineille kirjan julkistusjuhlien lisäksi 4 webinaaria. 

 

Iso visioni alkaa toteutua

Koko valmennus-yrittäjyyteni ajan tavoitteeni on ollut saada esiintymisen taitojen koulutus mahdollisimman laajasti opiskelujen yhteyteen. Muutama vuosi sitten Kustannusosakeyhtiö Otava pyysi ensimmäisen YouTube-jakelussa olevan videon lukion ja ammattikorkeakoulun äidinkielen digi-opintomateriaaleihin. Tämä oli jo askel oikeaan suuntaan. Nyt kiitos koronan hiljentäneen työtahdin ja Elyn tukien rakensimme Esiintymisen Kieli 1-2 opintopisteen esiintymisen taidon verkkokurssin, joka pilotoitiin Oulun Yliopiston tohtorikoulun ja LAB-Korkeakoulun kanssa. Pilotin huikeista tuloksista voit lukea täältä >> Nyt siis korkeakouluilla on mahdollista tilata Esiintymisvalmennus ILOlta verkkokurssilisenssejä, joiden avulla opiskelijat voivat opiskella itsenäisesti verkkokurssimme. Ensi vuonna aktivoidun tämän Esiintymisen Kielen -kurssin myynnissä. Nyt kurssille pääsee muutkin, sillä Savonlinnan Kesäyliopiston kautta pääset kurssille >> 

Verkkokursseja kaikille löytyy tietenkin myös VaikutaOikein-verkkokurssikaupasta. Erityisesti suosittelen Kikan Nosta Vuorovaikutustaitosi uudelle tasolle -kurssia.

 

Uusi aikakausi mahdollisti lempeämmän tavan tehdä töitä

 

Olen kiitollinen, että heti huhtikuusta 2020 tähän joulukuuhun 2021 asti kalenterissa on ollut mukavasti etänä toteutettavia valmennuksia. Tarjouspyyntöjä ja sopimuksia lähivalmennuksista on myös tullut ja osa jo ehdittiin toteuttamaan tänä syksynä. Hullunkurista on, että ensimmäisen kerran yrittäjäurallani koen rauhaa. Elämässä ja yrittäjyydessä asioilla on tapana järjestyä. Kaikissa tilanteista löytyy hyvät ja huonot puolet ja minä itse voin päättää kumpaan kiinnitän enemmän huomiota. Itse olen monena etätyöpäivänä kiinnittänyt kiitollisena huomion siihen etten tarvitse matkustaa enkä varata hotelliöitä. Ihana viettää enemmän aikaa kotona läheisten kanssa kun reilut kymmenen vuotta matkapäiviä on enemmän kuin päiviä kotona.

Olen huomannut, että yrittäjyydessä tulee vastaan asioita, joille en kertakaikkiaan voi mitään – kuten koronaan liittyvät  ohjeistukset, jotka estävät yrityksiä toteuttamasta lähivalmennuksia. Yrittäjyydessä on kuitenkin paljon asioita, joihin voin vaikuttaa. Uudet ideat tulevat usein pakon edessä ja hyvä niin. Yksi pakko oli muutamia vuosia sitten omien voimien väheneminen, oli keksittävä keino, jonka avulla oma hyvinvointi paranisi. Muutama hyvä idea löytyikin niin bisnekseen kuin omiin askareisiin ja sitä kautta olen nykyisin kokonaisvaltaisesti paremmassa kunnossa kuin vuosiin!

 

Kaikilla on lupa loistaa!

Tämä vuosi 2021 on sisältänyt ihania etä- ja lähikohtaamisia vaikuttamisen taitojen merkeissä. Olemme saaneet valmentaa tänäkin vuonna monien alojen ammattilaisia. Julkisista asiakkuuksista mainitsen juontajien valmennuksen Tallink Siljan laivoille, Omaeläinklinikan eläinlääkäreiden, Alexandria Pankkiiriliikkeen sijoitusneuvojien, Pelastakaa Lapset ry:n videoita ympäri Suomen tekeviä asiantuntijoiden, Jalkapalloliiton avainhenkilöiden, Suomen Ympäristökeskuksen sekä HOK-Elannon asiantuntijoiden, useamman lääkeyhtiön tutkijoiden ja edustajien sekä Oulun seudun kymmenien yrittäjien valmennukset. Tässä mainittuna vain muutama viime vuoden asiakkuus.

Webinaarien avulla viestimme vaikuttamisen ja vuorovaikuttamisen ilosanomaa mm. ammattiliitto Jytyn ja Superin jäsenille, 4H:n asiantuntijoille, Oulun kirjaston työntekijöille ja psykologista keskusteluapua tarjoavan Auntie ammattilaisille. Webinaarit ovat olleet monelle yritykselle paras tapa piristää etänä töitä tekeviä ammattilaisia. Ensi vuonna tarjoamme Kikan kanssa aivan uusia webinaareja etävaikuttamisen sekä esityksen tekemisen taitojen lisäksi.

Olen vuosittain saanut valmentaa monien yhteistyökumppaneiden koulutuksissa. Jatkuvaa yhteistyötä olen tehnyt  aivan ihanien yritysten ja yrittäjien kanssa. Kiitos Intoo, Rastor instituutti, Intotalo ja uutena yhteistyökumppanina Starttivalmennus.

 

Etänä olemme todella lähellä toisiamme

Toteutin etäkoulutuksia alusta alkaen niin, että esitysaineisto näkyi taustaltani isosta TV:stä. Tylsistyn itse välittömästi jos joudun katselemaan pp-esityksiä ja kuuntelemaan pienestä kuvasta ”piipittävää” esittäjää. Ideani toimi ja sain hyvää palautetta. Kokeilin myös muita vaihtoehtoehtoja niin Zoomilla kuin Teamsilla. Kivaa oli että sain, tai jouduin opiskelemaan jatkuvasti uusimpia juttuja jotta pystyin tarjoamaan oppia ja hyviä esimerkkejä esiintymisestä asiakkaille.

Etävaikuttamisen tekniikka kehittyi huikeasti vuoden aikana. Erityisesti elokuussa olin niin onnellinen, että Teams oli kesän aikana lanseerannut uudet esittäjänäkymät! Haluatko katsoa videon, jossa käyn tämän lävitse? Klikkaa tästä>>

Etä-ajan hokemani on ollut että etänä olemme todella lähellä toisiamme. Perustelen tätä sillä, että jos vain  pidämme kameran auki ja tietokoneen näyttö on normaalissa paikassa on välimatkamme noin 40 cm. En koskaan ole päässyt asiakkaiden kasvojen eteen niin lähelle. Tämän ajatuksen sisäistämällä pysyy muistissa ilmeiden ja eleiden vaikutus. Kameran kautta katsekontaktin luominen ei ole helppoa, se kuitenkin kannattaa. Me kaipaamme tulla nähdyksi ja kuulluksi olemmepa sitten etänä tai lähellä toisiamme.

 

Uusi vuosi uudet ideat

Pian alkava vuosi jännittää minua aivan valtavasti, sillä aloitamme Kikan kanssa Esiintymisen Kielen -valmentajakoulutuksen. Olemme valinneet 7 aivan todella mielenkiintoista eri alojen ammattilaista koulutukseen, jonka tavoitteena on auttaa heitä olemaan esiintymisen valmennuksen ammattilaisia. Haluamme Kikan kanssa mahdollistaa, että erinomaisesti osallistujien itsetuntoa kohottavat ja vaikuttamisen taitoja kehittävät, ilon siivittämät koulutuksemme tavoittavat mahdollisimman monen ammattilaisen. Minä ja Kikka ei ehditä kaikkialle. Esittelemme uudet Esiintymisen Kielen -valmentajat viimeistään heidän valmistuttuaan sekä esiintymisvalmennus.fi -nettisivulla. Voi olla että joku heistä on tulevaisuudessa paras valmentaja juuri sinun työpaikallesi…

Toinen uusi asia on tarjota pitkäkestoista yksilövalmennusta ammattilaisille, jotka haluavat että Vaikuttamisen personal trainer tukee kehittymistä läpi vuoden. Tätä palvelua on kysyneet erityisesti johtotehtävissä työskentelevät. Miltäs sinusta kuulostaisi pari kertaa kuukaudessa muutaman tunnin keskustelu kahden kesken vaikuttamistilanteisiin valmistautumisesta, harjoitellen ja suunnitellen tärkeitä esityksiä? 

Ihanaa on ollut että Opi Vaikuttajaksi 2 päiväiseen esiintymistaitojen intensiivivalmennukset on toteutuneet erilaisista määräyksistä huolimatta. Ensi vuoden ensimmäinen pienryhmä on jo täynnä ja muut ryhmät täyttyvät myös. Jos sinua kiinnostaa tulla valmennukseen niin löydät päivät ja ohjelman täältä >>

Kiitollisena kohti uutta vuotta

Olemme molemmat Kikan kanssa kutsumustyössä. Me haluamme vilpittömästi auttaa jokaista vapautumaan, jotta kaikki voisivat olla esiintymistilanteissa aitoja, loistavia vaikuttavia ammattilaisia. Tästä syystä jatkamme uusien koulutuskokonaisuuksien kehittämistä ja yhteiskunnallisesti vaikuttamisen taitojen puolesta puhumista. Ensi vuonna  keskityn markkinoimaan Kikan vuorovaikutuskoulutuksia sekä yleisesti ilon kautta toteutettavia koulutuksiamme. Lupaan vinkkivideoita sekä kaikille avoimia, veloituksettomiakin webinaareja, joiden kautta voimme toivottavasti kohdata myös sinun kanssasi! 

Yrittäjyyden korkeakoulu on vielä kesken, eikä valmistumispäivästä ole vielä tietoa. Arjessa käytännönläheisesti ”opiskellen”, taitoja kartuttaen pysyy yrittäjyys mielekkäänä. Piristystä sain myös joulukuussa 2021 kun aloitin yhteistyön bisnesmentorin kanssa. Näistä kerron joku toinen kerta lisää.

Iloisin ja kiitollisin mielin uuteen vuoteen astellen,

Niina Sainius
yrittäjä

 

Comments

comments